Ximhai Museum Park thumbnail 8 Mito Covarrubias
Ximhai Museum Park thumbnail 16 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 18 Lorena Darquea

Works #1000

Ximhai Museum ParkRealized

SPRB

SPRB

Ximhai Museum Park thumbnail 1 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 2 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 3 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 4 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 5 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 6 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 7 Mito Covarrubias
Ximhai Museum Park thumbnail 8 Mito Covarrubias
Ximhai Museum Park thumbnail 9 Mito Covarrubias
Ximhai Museum Park thumbnail 10 Mito Covarrubias
Ximhai Museum Park thumbnail 11 Mito Covarrubias
Ximhai Museum Park thumbnail 12 Mito Covarrubias
Ximhai Museum Park thumbnail 13 Mito Covarrubias
Ximhai Museum Park thumbnail 14 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 15 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 16 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 17 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 18 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 19 Lorena Darquea
Ximhai Museum Park thumbnail 20 Lorena Darquea
SPRB

SPRB

Location Celaya, Mexico
Year 2018
Categories Architectural Design  >  Public facilities

Description Original Language (Spanish)

The Ximhai Park Museum is a large new urban space that houses mainly cultural and artistic activities, but also makes room for leisure and recreation. It is a park open to its urban environment, offering large gardens and extensive views towards its interior through a series of "pocket parks" created on its generous sidewalks so that these public spaces are for the permanent enjoyment of residents independently. of the park's operating hours.

All the different buildings and spaces of the museum-park are generated by creating a new topography that models the existing land, creating landscaped slopes with vegetation on their slopes and housing facilities under them, promoting routes, perspectives and visuals that generate interest and expectation. for practicing the totality of the place, for knowing it and appropriating it. This topography has been proposed as a stitching strategy between highly differentiated urban scales; a mediation between buildings and large surfaces (municipal auditorium, hotels, shopping centers) and a popular neighborhood with a small-grain urban fabric.

The Ximhai Park Museum has a series of facilities and areas to cover the entire spectrum of leisure and recreational activities that the city needs. The museum building is a sequence of slopes that houses the galleries for exhibitions and workshops under its green roofs in a linear route punctuated by a series of skylights and a repetition of cartouches on the open façade towards the central square with gardens and bodies of water. , where the cafeteria is located under another artificial hill. There are also playgrounds and picnic areas, an open-air amphitheater for presentations and shows, a community development center with workshops and classrooms, a lookout slope with panoramic views of the park and the city, restrooms, parking areas, commercial, as well as areas with large gardens, esplanades and squares for use and contemplation.

Endemic and introduced species of the region have been specified for the plant palette, both for their already demonstrated adaptation and their low maintenance cost and little need for irrigation, as well as for the environmental service they can offer as well as for their aesthetic appearance. All the landscaped slopes function as rainwater catchment surfaces, leading it to absorption wells located on the entrance esplanades.


Project:
Laura Sanchez Penichet, Carlos Rodriguez Bernal.

Collaborators:
Ricardo Valdivia, Lidia Nájera, Orlando Quintero, Cécile Bernicot, Víctor Tomás, Christina Gonnsen, Alberto Capilla, Margaux Lebègue, Camille Irazusta, Joao Teles, Sofía Contreras, Claudia Bucio.

Structural design:
Andrés Velasco – BEST Gdl

Building:
Secretary of Public Works of the State of Guanajuato, IMIPE Celaya.

Surface:
Park - 60,770 m2
Museum and Facilities - 5,470 m2

Photography
Lorena Darquea, Onnis Luque, Mito Covarrubias.

Location:
Celaya, Guanajuato.

Date:
2013-2018


Tags