CIC Tokyo thumbnail 8 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 15 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 14 ©Photo: Takahiro Arai

Works #108

CIC TokyoBuilt

Tetsuo Kobori Architects

Tetsuo Kobori Architects

CIC Tokyo thumbnail 1 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 2 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 3 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 4 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 5 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 6 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 7 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 8 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 9 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 10 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 11 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 12 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 13 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 14 ©Photo: Takahiro Arai
CIC Tokyo thumbnail 15 ©Photo: Takahiro Arai
Tetsuo Kobori Architects

Tetsuo Kobori Architects

Location Tokyo, Japan
Year 2020
Categories Interior Design  >  Office buildings

Description

CIC (Cambridge Innovation Center) is a company that provides workspaces, communities and services for business growth and global expansion to various start-up companies. CIC has innovation centers in eight cities around the world, and the Tokyo CIC is a project which creates its first base in Asia in Japan. We wanted to create an available place (a place which people can easily utilize) in the strong square grid called Toranomon Hills Business Tower.

As a place for startups, we were inspired by a natural system of CELLs that repeat growth and division, and created a space where “CELLs = private rooms” are organically connected. As a result of connecting the CELLs sometimes corridor or a large private room is formed. There is no single private room of the same size and shape, and corridor paths with no direct visibility continue while refracting. By interspersing ROJI CORNER in the corridor area, new discoveries and chances of an encounter are born alike in back alleys of a city. ROJI CORNER becomes a hub of loose and accidental connections, and is a place similar to these back alleys, that can be used in various styles such as working alone or having meetings as well as a place for relaxing and casual talks. The work style in which users move in various ways shows the possibility of PBW (project-based working) that functions for each project and is considered to be one of the spatial configurations that accelerate future innovation.

Architect / CIC + Tetsuo Kobori Architects
Construction / Mori Building

Design area / 8,637.8㎡ (15F:4,318.9㎡、16F:4,318.9㎡)


Tags