Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 9 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 17 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 8 Simone Bossi

Works #1156

Chiesa del Buon LadroneRealized

LADO architetti

LADO architetti

Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 1 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 2 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 3 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 4 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 5 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 6 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 7 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 8 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 9 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 10 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 11 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 12 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 13 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 14 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 15 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 16 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 17 Simone Bossi
Chiesa del Buon Ladrone thumbnail 18 Simone Bossi
LADO architetti

LADO architetti

Location Bologna, Italy
Year 2018
Categories Architectural Design  >  Public facilities

Description Original Language (Italian)

The project for the new sacred space was born from a process, strongly participated and shared with the entire community, which began in 2010: a Church that does not renounce the symbolic and evocative dimension, but which at the same time wants to be recognizable and recognized.
Starting from the archetypal image of the church, the project seeks an architecture devoid of virtuosity, essential in its features and immediately understandable: sober, solemn, but not monumental, the image of a mystical everyday life.
The masonry envelope is light in colour, like the marble of important architectures, but devoid of that powerful material element which abstracts the simple geometries of the church, making it a precious exception with respect to the context.
The perimeter of the new church is made up of walls which, in their entirety, bend and slide one respects the other, themselves becoming large semi-open doors, identifying two access points to the main hall, in addition to the main entrance.
A continuous crack, from heaven to earth and along the entire roof, dissects and cleaves the envelope of the Church, revealing the presence of heaven.
The architectural, liturgical and artistic project have been conceived and studied as intimately connected components, as faces of a single body.
The main liturgical spaces are organized along the perimeter, created in wall niches: the baptistery next to the entrance, the weekday chapel next to the altar and, mirroring it, a cozy area dedicated to the choir. The artistic itinerary also develops by exploiting the entire masonry development. The resulting central void is dedicated to the assembly. An intimate and measured space that has the altar as its fulcrum, around which the pews are arranged in a semicircle, like an embrace, capable of accommodating over 300 faithful.
The liturgical foci – the altar, the ambo, the baptismal font – are stone elements in selenite: a crystalline gypsum characteristic of the Bologna hills. Strongly material presences that emerge from the white wall background and harmonize with the naturalness of the wooden floor.

The parish complex develops on the east side of the Church and consists of two new buildings plus the recovery of the existing building, previously used as a place of worship. The planimetric organization allows access to the Church from the parish premises, and through them to have access to the new building also from the Parco della Pace behind it.
The new buildings form an internal courtyard overlooked by all the classrooms for catechesis: an open, tree-lined and public space, a filter with respect to the urban context, for aggregation, play and meeting.
The roof of the connecting building between the new Church and the two-storey building that structures the east side of the lot is a sloping green roof accessible from the Park itself, to emphasize the relationship of connection and openness of the parish complex to the urban dimension at the which one belongs.


Tags