MORI HAUS thumbnail 14 W Workspace
MORI HAUS thumbnail 7 Beersingnoi
MORI HAUS thumbnail 9

Works #353

MORI HAUSBuilt

Somdoon Architects

Somdoon Architects

MORI HAUS thumbnail 1 W Workspace
MORI HAUS thumbnail 2
MORI HAUS thumbnail 3 W Workspace
MORI HAUS thumbnail 4
MORI HAUS thumbnail 5 W Workspace
MORI HAUS thumbnail 6 W Workspace
MORI HAUS thumbnail 7 Beersingnoi
MORI HAUS thumbnail 8
MORI HAUS thumbnail 9
MORI HAUS thumbnail 10 W Workspace
MORI HAUS thumbnail 11
MORI HAUS thumbnail 12 W Workspace
MORI HAUS thumbnail 13 Beersingnoi
MORI HAUS thumbnail 14 W Workspace
MORI HAUS thumbnail 15 Beersingnoi
Somdoon Architects

Somdoon Architects

Location Soi Sukhumvit 77, Bangkok, Thailand
Year 2017
Categories Architectural Design  >  Condominiums

Description

Design Architect: Somdoon Architects
Client: Sansiri Public Company Limited
Interior Architect: Somdoon Architects Ltd.
Landscape Architect: Shma Co., Ltd.
Structural Engineer: W. and Associates Designs Co., Ltd.
Main Contractor: TTS Engineering (2004) Co., Ltd.

“Mori Haus” is located in the growing fringe of Bangkok near a canal, grassland, and residential area. It is a challenge of fitting high-density dwellings into the local neighborhood and maintaining the peaceful atmosphere of its surrounding.

The two blocks of seven-story residential buildings are located along the site perimeter to maximize the central garden. While the third building is a one-story facility building and situated in the openspace between the two residential blocks. The arrangement creates a connection with the triangular common green area in front of the development and highlights the drop-off. It functions as the main lobby before letting residents walk through the landscape to each residential block.

The design of the facility building is all about blending it with central landscape and encouraging the residents to enjoy. Its shape follows the landscape design geometry, and its green roof is at the same level as the first residential floor. The lobby has an openable sliding window on both sides for natural cross-ventilation, and the irregular shape skylights allows direct light into the main lobby creating an outdoor atmosphere. At the end of the building is the gym space protruding into the landspace with full-height glass walls.

All the units facing inside have a balcony extended to appreciate the central garden. In contrast, the units facing outside have two types of the façade; balcony with a tree and balcony with windows, which is convertible to interior space. The facades are arranged to create the rhythm of recesses for trees to grow vertically and, at the same time, creating a distinctive pattern.

With the central garden, building arrangement, and façade design, the project archives not only creating a green atmosphere for the residents but also the friendly built-environment to its neighbors.


Tags