Pedregal thumbnail 19 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 16 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 8 ©Photo: Idea Cúbica.

Works #390

PedregalRealized

rdlp arquitectos

rdlp arquitectos

Pedregal thumbnail 1 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 2 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 3 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 4 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 5 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 6 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 7 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 8 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 9 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 10 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 11 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 12 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 13 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 14 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 15 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 16 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 17 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 18 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 19 ©Photo: Idea Cúbica.
Pedregal thumbnail 20 ©Photo: Idea Cúbica.
rdlp arquitectos

rdlp arquitectos

Location SPGG, N.L., Mexico
Year 2020
Categories Architectural Design  >  Houses/Villas

Description

Since Pedregal is based on a life concept from the inside out, its main views are of the mountains. The property's topography creates contradictory conditions due to its location close to the Sierra Madre, and its southern boundary that is demarcated with a large retaining wall.The property's irregular geography made our selection of the building location more difficult. As a result, the house was built facing north so it would have unobstructed views. This house was conceived with the goal of creating privacy between the common and family spaces. The main staircase is located behind the communal area to allow residents to go up and down to the family area without crossing through common spaces or being seen during gatherings or visits.Part of the goal was to make the parking area private so it couldn’t be seen from the common areas or when entering the house.
The house’s design was resolved by creating two rectangular volumes that intersect in the central part of the main block. In this intersection, the vertical circulation was defined between the upper and lower floors.On the lower level, the common and service areas were designed. The distribution joins together the living and dining rooms, allowing for direct communication with the kitchen and offering an integral and transparent living experience. In the common area, sliding glass doors were included to unify the interior with the exterior and expand the space, which integrates the entire family room and offers the ideal setting for social gatherings. On the upper level, the private areas were created: the family room and bedrooms. On this floor, a wooden double-skin was used to protect the bedrooms from the sun’s heat. The selection of materials was based on the use of exposed textured finishes, such as board-formed exposed concrete in the main walls and facade, natural stone for the floors, and technical stone for the facade, in order to achieve a dynamic effect.


Tags