Casa Puebla thumbnail 14 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 8 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 11 ©Photo: Idea Cubica

Works #394

Casa PueblaRealized

rdlp arquitectos

rdlp arquitectos

Casa Puebla thumbnail 1 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 2 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 3 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 4 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 5 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 6 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 7 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 8 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 9 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 10 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 11 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 12 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 13 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 14 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 15 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 16 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 17 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 18 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 19 ©Photo: Idea Cubica
Casa Puebla thumbnail 20 ©Photo: Idea Cubica
rdlp arquitectos

rdlp arquitectos

Location PUE, PUE, Mexico
Year 2017
Categories Architectural Design  >  Houses/Villas

Description

Casa Puebla is based on an «interior life» concept where the visual focus is centered on the Popocatépetl volcano, one of central Mexico’s most important natural icons. The color palette and materials aim to blend the residence into its context in tribute to the volcano.

The structure is a dynamic visual contradiction, as the heavier block rests on top of the lighter block with a concrete volume placed over a glass one.

From the exterior, the house is private and with a solid structure that doesn’t reveal a view of the interior. However, after entering, the space is fluid and continuous, opening up to the exterior grounds and landscape and dissolving the distinction between the exterior and interior.  

At the entrance, a double-height volume distributes the vertical and horizontal space. Here, the stairs become one of the key design components, due to their concrete structure and floating wooden steps.

The common and service areas are located on the ground floor. The distribution unifies the living room and dining room, directly connecting to the kitchen in order to offer an integral and transparent living experience. In the common area, we designed large sliding glass doors to connect the interior and exterior and enlarge the space, which encourages family time and is an ideal space for social gatherings.

In the upper floor, an overhanging was also extended in order to provide protection from sun exposure in the social areas. 

The private rooms are located on the upper floors, including the family room and bedrooms. In the bedrooms, we installed a wooden double skin to protect them from sun exposure.


Tags