UPM Headquarters Biofore House thumbnail 5 Mikael Linden
UPM Headquarters Biofore House thumbnail 7 Helin & Co Architects
UPM Headquarters Biofore House thumbnail 8 Helin & Co Architects

Works #412

UPM Headquarters Biofore HouseBuilt

Helin & Co Architects

Helin & Co Architects

UPM Headquarters Biofore House thumbnail 1 Martin Sommerschield
UPM Headquarters Biofore House thumbnail 2 Mikael Linden
UPM Headquarters Biofore House thumbnail 3 Marc Goodwin
UPM Headquarters Biofore House thumbnail 4 Marc Goodwin
UPM Headquarters Biofore House thumbnail 5 Mikael Linden
UPM Headquarters Biofore House thumbnail 6 Marc Goodwin
UPM Headquarters Biofore House thumbnail 7 Helin & Co Architects
UPM Headquarters Biofore House thumbnail 8 Helin & Co Architects
Helin & Co Architects

Helin & Co Architects

Location Finland
Year 2013
Categories Architectural Design  >  Office buildings

Description

The unique context of the new UPM Headquarters in Töölönlahti bay comprises monuments of various periods: the National Museum, Helsinki Railway Station, the Parliament House and its annex, Finlandia Hall, Kiasma. When the Biofore House was designed, there was no knowledge of the nearest to-be neighbours.
The client’s objective was top-quality architecture in terms of both functionality and aesthetics, yet within reasonable costs. The detailed plan did not enable using wood to the maximum, so the building is a combination of plan provisions and wooden surfaces. The formal motifs of the exterior are abstracted references to wood: the Bioforum Gallery is a piece of stump and the bridge crossing Alvar Aallon katu street a bevelled polyhedron. Both are clad with timber. Ecology and advanced energy saving prompted the helical sunshades made of refined steel mesh, the material of the machine clothing used in paper processing. The floors of outdoor terraces are made of UPM ProFi boards.
An essential element in the facade system is 60-mm thick UPM plywood, the system forming the structure of the exposed wooden window frames. The interiors abound in components of mechanical wood processing. Visitor meeting rooms and the corridor zones of office floors have curved ceilings made of ash-veneered UPM Grada boards. The walls of the visitor meeting rooms are clad with sound-absorbing Wisa-Phon panels with veneer finish.
The main interior element, essential in creating the identity of the building, is its free-form atrium. The conference cluster of the entrance floor winds around the atrium; the visitors are received in a well-lit cafe placed in the high space. The Lusintesis light installation was designed in collaboration with Tapio Rosenius/LCD. Adjacent to the entrance is a projecting conical structure, the Bioforum Gallery, which is a high space for product and art exhibitions as well as diverse small events.
The office spaces, designed for 450 employees, are all open spaces, including those of the management. What is new are the unusual teamwork and brainstorming spaces. The lifts of the office floors open to a light, multiform shared space, which enables informal encounters as well as the performance of team and individual tasks. The teamwork spaces, phone booths and meeting rooms of the office floors provide alternative work areas for the varied situations of the working day. The characteristics of the site are utilised by means of several west-facing terraces.
All spaces have been designed flexible and multipurpose, and they can easily be adjusted according to specific needs. For example, in 2020-2021, Helin & co has adapted the workplace solutions for post-covid office with more openness and efficient workstations that prioritize physical distancing. Moreover, Adavanced technology solutions have been studied together with the client.


Tags