3 Houses thumbnail 7 Quangdam
3 Houses thumbnail 4 Quangdam
3 Houses thumbnail 17 Quangdam

Works #449

3 HousesRealized

AD+studio

AD+studio

3 Houses thumbnail 1 Quangdam
3 Houses thumbnail 2 Vo Dinh Huynh
3 Houses thumbnail 3 Quangdam
3 Houses thumbnail 4 Quangdam
3 Houses thumbnail 5 Quangdam
3 Houses thumbnail 6 Quangdam
3 Houses thumbnail 7 Quangdam
3 Houses thumbnail 8 Quangdam
3 Houses thumbnail 9 Quangdam
3 Houses thumbnail 10 Quangdam
3 Houses thumbnail 11 Quangdam
3 Houses thumbnail 12 Quangdam
3 Houses thumbnail 13 Quangdam
3 Houses thumbnail 14 Quangdam
3 Houses thumbnail 15 Quangdam
3 Houses thumbnail 16 Quangdam
3 Houses thumbnail 17 Quangdam
3 Houses thumbnail 18 Quangdam
3 Houses thumbnail 19 AD+studio
3 Houses thumbnail 20 Vo Dinh Huynh
AD+studio

AD+studio

Location Vietnam
Year 2016
Categories Architectural Design  >  Houses/Villas

Description

‘3 Houses’ was stemmed from the sympathy between the architect and the homeowner in creating an open living space, that could harmoniously coexist with nature.
The building site could be accessed from 2 directions: one from a 3-meter wide lane that could only be used by motorbikes and another was from a 5-meter wide lane. The site sat amongst the closely packed neighborhood, hence was formed by zigzagging outer lines which tied a ‘knot’ in the middle.
The design solution was to divide the house into 3 blocks with different heights to accommodate various functions. These blocks were connected by courtyards, which flexibly performed themselves as providers of light, shade, and air. The courtyards were created to solve the ‘knot’ and the prolonged shape of land. They also acted as buffer zones, keeping needed privacy for different sections.
The upper corridor system stretched across the 3 blocks, made it more convenient to move around and was also seen as a passage connecting inner and outer spaces. The changes of light and shade could be told by the materials’ surfaces, which were sensed plainly from the corridors’ standing point at different times of the day.
The angular geometry of the roof was designed correspondingly to the surrounding roof-scape. Simultaneously, it created a continuous change in heights between the 3-storey block in the front and the 2-storey one at the back. The concrete louver in combination with the folded roof, hence created a characteristic connection of both exterior and interior spaces, while also performed as a comfortable shading system all year round.


Tags