STACKING BOX thumbnail 1 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 2 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 3 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 4 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 5 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 6 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 7 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 8 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 9 Dũng Huỳnh

Works #458

STACKING BOXBuilt

AD+studio

AD+studio

STACKING BOX thumbnail 1 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 2 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 3 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 4 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 5 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 6 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 7 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 8 Dũng Huỳnh
STACKING BOX thumbnail 9 Dũng Huỳnh
AD+studio

AD+studio

Location Ho Chi Minh City, Vietnam
Year 2019
Categories Architectural Design  >  Houses/Villas

Description

Nguyễn Đặng Anh Dũng
+
Nguyễn Hữu Thể Trang l Nguyễn Văn Trung l Trần Viết Lợi l Võ Đình Huỳnh
Supervisor : Võ Đình Huỳnh

Although most of the recently built house rows in new urban areas had planning management advantages, they still faced architectural aesthetic problems. There was also a lack of diversity in space settings and a dull uniformity among modular elements which decreased the area’s uniqueness and vividness.
Those perhaps were the reasons that many people were not interested in this kind of construction. Gradually unused buildings became stockpiled and started to deteriorate which led to the area being deserted. The former state of the building was 2 adjacent houses – one house was sandwiched and the other on the corner of the street - in a new urban area in Ho Chi Minh city. They were identical in appearance, separated vertically. They had the same problem as in many other prefabricated house rows.
The owners, who are a young married couple, have simple requirements on the house’s function. We take advantage of this by utilizing the house’s on-the-corner-location. The design proposal suggested the majority of the ground floor for business as well as installations of a flexible window system. This created an open space highlighting liveliness for the area. The wall separating 2 houses was removed. The new design preserved the structure and basic layout with the staircase being reconsidered; the house on the corner was remodelled for communal use. Merging of 2 houses followed the natural horizontal topography instead of the initial artificial vertical lines.
In the new design, we embrace and emphasize the harmoniously slight curvature of the balcony system in the neighborhood. Through the twisted wrought iron barriers around the balcony, together with a green buffer zone behind, the ordinary balcony has transformed into a cube-like shape, creating an effect of boxes stacking as they attach to each other and hover over the communal space on ground floor.
On the main Western façade of the building, instead of simply blocking blazing sunlight, we used a curved wall made of glass in a sudden manner to cover the staircase, making the most of the sunset view. The staircase area set the stage for the transparent and reflective quality of glass. Light, the color of the sky, views from different step levels, are part of the performance. Altogether they created a diverse and sentimental experience as we witness the space changing through every moment of time.


Tags