Køge Nord Station thumbnail 4 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 11 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 14 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST

Works #464

Køge Nord StationBuilt

Cobe

Cobe

Køge Nord Station thumbnail 1 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 2 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 3 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 4 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 5 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 6 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 7 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 8 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 9 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 10 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 11 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 12 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 13 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 14 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 15 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 16 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Køge Nord Station thumbnail 17 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Cobe

Cobe

Location Køge, Denmark
Year 2019
Categories Architectural Design  >  Public facilities

Description

Year: First prize in competition 2014, completed 2019
Client: Banedanmark, City of Køge and DSB
Program: Train station, pedestrian bridge and park and ride facility
Size: 225m pedestrian bridge and 32,000 m² park and ride facility

Køge Nord Station is not only a traffic hub for the entire Copenhagen region, connecting high-speed trains, local trains and the busiest motorway in Denmark; it is also a distinctive landmark for green mobility. The project consists of a 225-meter-long footbridge, a train station and an associated park-and-ride facility. The north side of the bridge provides a stunning 180-degree panoramic view of the landscape and traffic lines. Clad with wooden slats, the inside of the bridge becomes a warm and welcoming space, while the outside has a rougher expression with aluminium plates matching the materials of the surrounding infrastructural system. Hovering above the motorway, the pedestrian bridge serves as a visual invitation to thousands of people commuting by car to choose the more sustainable option of parking the car at the station and taking the train, thus saving both time and money and reducing their carbon footprint.

The station is built over two important railway lines as well as Denmark’s busiest stretch of motorway, the Køge Bay motorway, with nearly 100,000 cars passing daily. The new hub enables more efficient and sustainable transport to and from the capital, thereby helping to reduce car congestion throughout the metropolitan area.

The covered bridge will serve as a visual invitation to thousands of people commuting by car to choose the more sustainable option of parking their vehicle and taking the train, saving both time and money as well as reducing their carbon footprint.

The Køge Nord Station hub is planned for more than 2,000 cars in the future equal to just 2% of the cars travelling the motorway. This will save 80,000 km travelled back and forth daily and approximately 8,000 tons CO₂ annually.

Connecting the new double-track high-speed rail line between Ringsted and Copenhagen, the futuristic design of Køge Nord Station is apt for the surrounding area, which is currently undergoing a tremendous transformation.

The covered pedestrian bridge is designed as a performative shell, protecting the users from noise, excessive light and both cold and hot weather.

The south facade of the bridge is closed, while the north facade is open, providing a stunning 180-degree panoramic view of the surrounding landscape. The view can be enjoyed either standing, walking or seated comfortably on the built-in furniture along the south-facing wall.

The wooden panelling that covers the interior walls lends the interior of the bridge a warm and welcoming feel. The interior space is contrasted by the smooth, cool aluminum exterior.

"We have designed a landmark for the development that the city of Køge is currently undergo­ing. A development driven by innovation, pioneering spirit and a bold outlook that is embodied by the station bridge and the related facilities. The bridge is also a new architectural attraction for the area; a long, spectacular steel snake sinuously extending above the railway lines and offering the users a mag­nificent panoramic view of the cultural landscape."
–Dan Stubbergaard, architect and founder, Cobe

Promoting “the good travel experience”, the bridge offers views of the outside and an intimate feel as well as a good flow and zones for pausing. The nine-meter-wide tubular bridge provides qualities that go beyond the purely functional and practical purposes of an ordinary train station.

The traffic hub comprises not only of the station and its spectacular footbridge, but also an associated park and ride facility.

Collaborators: Dissing+Weitling, COWI, Bladt Industries

Awards: MIPIM Award 2015 Finalist – Best Futura Project, MIPIM Award 2020 Finalist – Best Industrial & Logistics Development, IABSE Denmark's Structure Award 2019, Dezeen Awards 2020 Shortlist, Prix Versailles 2020, EU Mies van der Rohe Award 2022 Nominee

Team: Alberte Danvig, Andreas Jørgensen, Anis Souissi, Antonia Szabo, Birk Folke Daugaard, Christian Sander, Clement Bue Maali, Cristina Marigo, Dan Stubbergaard, David Boss Jessen, Dorte Buchardt Westergaard, Giacomo Pizzo, Iben Marie Borbye Pedersen, Io Maria Andersen Schønherr, Johan Lund Pedersen, Line Wej Herdel, Mads Birgens Kristensen, Martina Pedersen, Matilda Andersson, Matti Hein Nørgaard, Mette Marie Stahl Pedersen, Mikkel Reedtz Morris, Peter Laust Røhr Hønnicke, Rasmus Bernhard Nielsen, Rasmus Hjortshøj, Rasmus Jessing, Rune Boserup Jacobsen, Sigrid Marie Poulsen, Sonia Bom, Teresa Fernández Rojo.


Tags