Designmuseum Danmark thumbnail 16 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 11 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 13 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST

Works #477

Designmuseum DanmarkRealized

Cobe

Cobe

Designmuseum Danmark thumbnail 1 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 2 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 3 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 4 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 5 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 6 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 7 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 8 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 9 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 10 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 11 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 12 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 13 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 14 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 15 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Designmuseum Danmark thumbnail 16 ©Photo: Rasmus Hjortshøj – COAST
Cobe

Cobe

Location Copenhagen, Denmark
Year 2018
Categories Architectural Design  >  Art and fashion

Description

Year: First prize in competition in 2017, completion in 2018
Client: Designmuseum Danmark and Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde
Program: New plaza, museum entrance and café
Size: 685m² plaza and 95 m² café, ticket office and museum shop

Designmuseum Danmark is uniquely located in the historical centre of Copenhagen, in the Frederiksstaden district, which is considered one of the most important rococo complexes in Europe. The project aims to open up the arrival area of the museum and create a more inviting and transparent setting for the museum and its surroundings. The project comprises of three elements: repavement of the front plaza, new outdoor display cases and a new entrance through an adjacent annex with café, ticket office and museum shop. Altogether, these three simple levers create an interconnecting whole, which captures the city and creates an outdoor meeting place where visitors and passers-by have the opportunity to experience and explore design – even before they enter the museum.

Designmuseum Danmark is located in Copenhagen’s historic centre in the neighborhood of Frederiksstaden, which is considered one of the most important rococo complexes in Europe. In the early 1920s, the building was renovated and refurbished for museum.

The new plaza in front of the museum’s 18th-century building creates a meeting place and a showcase for Danish design. The project improves the accessibility of the museum while the sculpture gate and protected pavement is renovated. The exhibition platform creates an openness between the museum and its surroundings, thus giving the public a taste of the museum’s treasury.

"In the 1920s, the former hospi­tal was converted into a museum by architect Kåre Klint, who also designed all the furnishings for the museum – including a series of unique display cases, which remain in use to this day. Now, 100 years later, we have added an outdoor interpretation of Klint’s display cases to enable the museum to move exhibits and activities outdoors. We have turned the museum inside out in order to invite the city in, creating an outdoor meeting place and an accessible exhibition experi­ence with free admission round the clock."
–Dan Stubbergaard, architect and founder, Cobe

Danish architect Kaare Klint redesigned the building into the museum we know today, including its entire inventory and a selection of iconic display cases exhibiting the museum’s exemplary design collection. Inspired by these display cases, a new selection of outdoor display cases brings the museum outside.

All materials are circular materials that have been either recycled or can be recycled. These include the reused granite and sandstone paving, brass used for the display cases and door profiles as well as steel used for the interior café and bookshop.

Working with the transformation of a protected building requires historical understanding and respect. Everything was carefully registered, such as the existing floor which was numbered and replaced afterwards.

The old annex is completely transformed and opened with arched double doors that follow the original recess in the masonry. In the spirit of the place, all elements of the forecourt are of high quality both in design and materials and respect historical features from the original plans from the 1750s.

A new entrance is established through the annex providing wheelchair access to the ticket office. This creates a new flow for the guests and creates an unforced exposure to the museum shop located in the grand arched space that used to be a pharmacy. The hot rolled steel plates used for the shelves and lighting rail in the shop reference the blackened steel found on the original balustrade of the space.

The new coffee bar invites visitors inside and in spring and summer flows together with the plaza outside where you can enjoy a coffee and pastry under the blossoming cherry trees whilst enjoing the free outside exhibition.

The cafe interior ties together the materiality of the ticket office and the outdoor space. Brass and hot rolled steel are used to create an atmospheric and dark space with contrasting huge doors and windows to let in daylight. The walls are painted in a special linseed oil based paint in the colour “Museum blue” specifically developed for this project.

Collaborators: Strunge Jensen, OKNygaard, OPN Entreprise, Snedkerierne, museumstechnik, Forenede Stenhuggerier

Team: Anna Biczók, Caroline Krogh Andersen, Caroline Nagel, Dan Stubbergaard, Francesco Capuzzo, Iben Marie Borbye Pedersen, Jacob Lantow, Lorenzo Maccacaro, Mathilda Andersson, Matti Hein Nørgaard, Morten Emil Engel, Rachel Subtil, Rasmus Jessing, Rasmus Lassen, Sigrid Marie Poulsen, Stine Bærentzen.


Tags