Woldyia Maternity thumbnail 13 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 12 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 15 Gonzalo Guajardo

Works #555

Woldyia MaternityRealized

Vilalta Studio

Vilalta Studio

Woldyia Maternity thumbnail 1 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 2 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 3 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 4 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 5 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 6 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 7 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 8 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 9 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 10 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 11 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 12 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 13 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 14 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 15 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 16 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 17 Gonzalo Guajardo
Woldyia Maternity thumbnail 18 Gonzalo Guajardo
Vilalta Studio

Vilalta Studio

Location Woldyia, Ethiopia
Year 2017
Categories Architectural Design  >  Medical facilities

Description

The project is located at the entrance of the hospital compound of the city of Woldyia, in the north east of Ethiopia.

A key decision of the project was to divide it in two areas that share the same entrance space: the functional maternity unit and the mothers’ waiting area, a new program born as a result of the sociological analysis of the site. This is a space where future mothers coming from rural areas can live in an environment where they can feel comfortable two weeks before they give birth.

The first one, the functional and operational medical space, is composed by three rectangular volumes that are connected by a central corridor. The three volumes compose the different areas of the maternity unit: Reception, Patient and Operation areas. These are separated from each other to bring light inside the main corridor. The design of the façade includes cultural references on the window grills that are shaped using a traditional Ethiopian pattern. The open air reception takes advantage of the outdoor space and climate and aims to integrate the community into the building.

The second one, the mother’s waiting area, is inspired by the tukuls, the traditional Ethiopian huts and it is composed by circular volumes organised by a similar pattern. Like a big house for new mothers, it has a day area composed by an open air living room with a kitchen and a night area with five bedrooms and toilets.

All the interior spaces of the maternity ward have natural ventilation and illumination. For the construction we used a lightweight concrete prefab system for the hospital unit combined with pine wood on the facade and steel structure with bamboo for the mothers’ homes.


Tags