Four-cornered villa thumbnail 12 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 11 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 4 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield

Works #746

Four-cornered villaRealized

Avanto Arkkitehdit Oy

Avanto Arkkitehdit Oy

Four-cornered villa thumbnail 1 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 2 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 3 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 4 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 5 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 6 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 7 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 8 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 9 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 10 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 11 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 12 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Four-cornered villa thumbnail 13 ©Photo: kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield
Avanto Arkkitehdit Oy

Avanto Arkkitehdit Oy

Location Virrat, Finland
Year 2010
Categories Architectural Design  >  Houses/Villas

Description

Architect: Avanto Architects Ltd / Ville Hara and Anu Puustinen
Design and construction: 2008-2010
Gross floor area: 78 m² + sauna 24m²
Budget: 150 000 €
Client: The architect
Structural design: Konstru Oy / Jorma Eskola
Electrical design: Virtain Sähkötyö Oy / Väinö Sipilä

The site is situated on a horseshoe shaped island and faces north and east. The cross like shape of this simple villa reaches towards four very different views. There is no one and only direction on the site as usually, but you can see lake in three directions and you have a nice forest view to the west. You get morning light at the breakfast table, midday in dining room and evening in sitting room. There is no direct sunlight in the bedroom so you don’t need curtains. Terraces are covered to prevent the hot summer sun overheating the building but allowing passive solar energy in the winter.

You can open the double doors to the terraces so that the limit of interior and exterior disappears. The space is open and defined at the same time. The exterior is treated all black to contrast the interior, which is very light. Dark color makes the building disappear totally when seen from the lake. The roof is flat – there is some warm irony to the clichés of modern architecture.

The basic idea is to provide an example of sustainable cottage in contrast to normal Finnish cottages that are heated all year round with electricity to prevent water pipes from freezing. The building is insulated well and heated by wood from own forest only resulting in a carbon neutral building. There is no running water and the electricity is provided by the sun. Vegetables and herbs are cultivated on site and the Vaskivesi Lake is known as a good place to catch pike-perch. The simple and ascetic life at the countryside differs dramatically from the hectic city life and provides a possibility to live a life with a minimum impact to the nature.


Tags