River House thumbnail 11 @Photo: KIE
River House thumbnail 7 @Photo: KIE
River House thumbnail 10 @Photo: KIE

Works #808

River HouseRealized

ALEXIS DORNIER

ALEXIS DORNIER

River House thumbnail 1 @Photo: KIE
River House thumbnail 2 @Photo: KIE
River House thumbnail 3 @Photo: KIE
River House thumbnail 4 @Photo: KIE
River House thumbnail 5 @Photo: KIE
River House thumbnail 6 @Photo: KIE
River House thumbnail 7 @Photo: KIE
River House thumbnail 8 @Photo: KIE
River House thumbnail 9 @Photo: KIE
River House thumbnail 10 @Photo: KIE
River House thumbnail 11 @Photo: KIE
River House thumbnail 12 @Photo: KIE
River House thumbnail 13 @Photo: KIE
River House thumbnail 14 @Photo: KIE
River House thumbnail 15 @Photo: KIE
River House thumbnail 16
River House thumbnail 17
River House thumbnail 18
River House thumbnail 19
River House thumbnail 20
ALEXIS DORNIER

ALEXIS DORNIER

Location Pererenan, Bali, Indonesia
Year 2019
Categories Architectural Design  >  Houses/Villas

Description

CONSTRUCTION: @bali_construction www.baliconstruction.co.id
LIGHT: @studio_nimmersatt
INTERIOR: @mcphedranchelsey for @somewhereconcepts
LANDSCAPE: @antonjclark
SIZE: Total= 1.440,3 m2 (incl. Roof terrace)
level -1= 390,4 m2
ground floor= 312,7 m2
upper floor= 368,6 m2
roof top= 368,6 m2

The river house is a five bedroom residential home located in Pererenan, Bali.
Private spaces are grouped into a cubistic volume that seemingly hovers above the living rooms and the garden of the premises. An expansive pool forms a strong vector into the adjacent rice field - a graphic juxtaposition to the first floor’s horizontal configuration.
The continuation of Bali’s beautiful landscape into the Inside of the building is one of our key credos in architectural design-for the river house we embedded the existing topography and used it as the over-arching feature for a three dimensional experience. Different passages, walkways and spaces lead through the house.
We used reclaimed timber and locally sourced sandstone to create surfaces and textures that evoke a sense of timelessness, firmness and reference back to Bali’s vernacular building culture.
A palm tree forest, banana- and bodhi trees surround the building and make it part of the silhouette consisting of rolling hills and lush rice fields. The side and front elevations of the volume are rendered by a wooden lattice. This changes the scale of the arrangement into a more abstract object, rather than a traditional home with windows.
Bedrooms are carefully furnished and the natural stone finishes make each of those spaces for retreat and recreation.
The views of bedrooms way above ground capture sunsets above coconut trees. As one ascends the building, circulation leads through semi outdoor spaces with unexpected perspectives and atmospheres.
A vast roof garden crowns the volume, accessible through the central atrium that is covered by a large skylight.


Tags