Burusca thumbnail 6 Sebastian Alfaro Fuscaldo
Burusca thumbnail 5 Sebastian Alfaro Fuscaldo
Burusca thumbnail 10 Sebastian Alfaro Fuscaldo

Works #857

BuruscaRealized

ICESA

ICESA

Burusca thumbnail 1 Sebastian Alfaro Fuscaldo
Burusca thumbnail 2 Sebastian Alfaro Fuscaldo
Burusca thumbnail 3 Sebastian Alfaro Fuscaldo
Burusca thumbnail 4 Sebastian Alfaro Fuscaldo
Burusca thumbnail 5 Sebastian Alfaro Fuscaldo
Burusca thumbnail 6 Sebastian Alfaro Fuscaldo
Burusca thumbnail 7 Sebastian Alfaro Fuscaldo
Burusca thumbnail 8 Sebastian Alfaro Fuscaldo
Burusca thumbnail 9 Sebastian Alfaro Fuscaldo
Burusca thumbnail 10 Sebastian Alfaro Fuscaldo
ICESA

ICESA

Location Heredia, Costa Rica
Year 2019
Categories Architectural Design  >  Houses/Villas

Description Original Language (Spanish)

ICESA designed the Burusca project in close relationship with the owner; an "off-the-grid" complex that includes two houses, a stable and a round corral or riding school. The project is located on a mountain that is part of the Central Volcanic Mountain Range of Costa Rica.
The property was originally a pasture that the developer acquired with the primary idea of reforesting. An intervention was carried out with native species that began 5 years ago at the same time as the planning of the buildings and the replacement of diseased and foreign trees.
The main house sits on a plateau on which two rectangular volumes parallel to each other were placed. One, the social volume, looks towards the city and a distant active volcano. The second, the private volume, looks towards a protected hill in the vicinity. A glass corridor connects them and serves as a lobby. The space in between encloses a square patio with a warmer atmosphere. The living area opens on all sides, connecting the view with the patio. The terrace on the south is 3 steps below the living floor to minimize view interruption.
A selection of low-impact and local materials was made, including engineered almond floors, stone-clad walls to make you feel part of the landscape, as well as hand-painted mosaics.
The large roofs protect the house from the heavy and continuous rains, water that is collected and treated for all the needs of the property. The client searched for the correct type of tiles to avoid any chemical contamination from the roof to the water. Some of the energy is harvested with solar energy.
The place is relatively cold compared to other national areas, but with continuous intermittence of sunny and cloudy skies. Therefore, ICESA designed 2 different skylights for the bedrooms and social volumes to maintain a comfortable temperature inside the house most of the time.
The kitchen along with the dining room is the main family gathering area, it is cantilevered to maximize views from the corners towards the volcano that constantly transforms the backdrop.


Tags