TIMELESS thumbnail 17 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 13 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 6 ©️Masao Nishikawa

Works #927

TIMELESSRealized

APOLLO Architects & Associates

APOLLO Architects & Associates

TIMELESS thumbnail 1 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 2 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 3 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 4 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 5 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 6 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 7 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 8 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 9 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 10 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 11 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 12 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 13 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 14 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 15 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 16 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 17 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 18 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 19 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS thumbnail 20 ©️Masao Nishikawa
TIMELESS movie 1
APOLLO Architects & Associates

APOLLO Architects & Associates

Location Bunkyo ward, Tokyo, Japan
Year 2021
Categories Architectural Design  >  Houses/Villas

Description

Site Area 313.60㎡
Building Area 202.59㎡
1F floor area: 158.40㎡
2F floor area: 149.16㎡
Total floor area: 307.56㎡
Structure: Reinforced Concrete
Scale: 2F
Typology: Private housing
Structure engineer: Motoi Nomura structure
Motoi Nomura
Facility engineer: Sakamaki Facility Design Office
Hiroyuki Sakamaki
Lighting engineer: Ripple design
Ken Okamoto
Constructor: Katsura Komuten Co., ltd
Photographer: Masao Nishikawa
Videographer: Seiya Ao

This house in a quiet residential neighborhood of central Tokyo was built for a couple who had long lived on the property but wanted to rebuild as they entered a new phase of life after their three children left home. The simple exterior design comprised of two massive volumes piled on top of each other takes advantage of the corner lot, with a façade of exposed concrete imprinted with cedar formwork. Outward-facing windows are limited to horizontal slits to preserve privacy and increase security.

Inside, the house is defined by two courtyards, one large and the other small, that are arranged in parallel. The main courtyard is on the south side and features a bamboo grove that draws the eye when one steps into the entryway. Because the living room, study, and bedrooms all face onto this courtyard, the clients and their dog can enjoy outdoor time as they please. A smaller slit-shaped courtyard on the north side is also dotted with plantings and serves as a lightwell, filling the first-floor living room and entryway as well as a second living room upstairs with pleasant, diffuse light.

Deep eaves over the south-facing upstairs windows block direct sunlight, giving the first-floor living room a subdued, formal atmosphere. By contrast, the upstairs living room is more casual and has an attached roof balcony, giving the second floor a different mood. This allows the residents the freedom to move through the house over the course of the day, spending time where they are most comfortable.

In the post-covid era, residential clients are less interested in rooms with clear functions or houses that are mere collections of individual rooms. Families want homes where they spend meaningful quality time, maintaining both distance and closeness as they cross casually between indoor and outdoor spaces almost as if they were traveling within their own house. We believe that this kind of free environment is what clients will be seeking in residential architecture in years to come.


Tags