Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 5 Fernando Alda
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 4 Fernando Alda
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 10 PRÁCTICA

Works #983

Dental Clinic in Los RemediosRealized

PRÁCTICA

PRÁCTICA

Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 1 Fernando Alda
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 2 Fernando Alda
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 3 Fernando Alda
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 4 Fernando Alda
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 5 Fernando Alda
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 6 Fernando Alda
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 7 Fernando Alda
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 8 Fernando Alda
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 9 Fernando Alda
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 10 PRÁCTICA
Dental Clinic in Los Remedios thumbnail 11 PRÁCTICA
PRÁCTICA

PRÁCTICA

Location Seville, Spain
Year 2020
Categories Interior Design  >  Medical facilities

Description

This project consists of the refurbishment of a retail space into a new dental clinic including three patient rooms and a classroom for 20 students. It focuses on the use of natural light and the optimization of circulation patterns in such a compact but diverse program.
The space has access to natural light exclusively through its store front and a window at the back. With this in mind, the project leaves the entire shell uncovered, overlaying a series of translucent skins of various materials. These layers regulate the different levels of natural light and privacy that each room requires. On one hand, an oak wood screen covers the entire perimeter of the space’s main bay. The screen establishes a regular orthogonal grid, able to resolve all local programmatic requirements, such as thresholds, shelves, drawers, partitions and reception desk. This regular element homogenizes the interior space of the clinic, while allowing for natural light and visual connections. It also partially shows the inconsistencies of the preexisting architectural frame.
On the other hand, a frosted glass box in the center of the space houses the three patient rooms, while also separating the access area from the classroom. This pristine volume stands freely without reaching the ceiling. Its translucent skin allows for natural light to go through, while providing privacy to the patients.
The materiality of the dental clinic is completed with a continuous polished concrete floor. This floor is pierced by a series of chambers and ducts that host all the technical systems that the dental equipment requires. The store front is composed by large pieces of clear glass, held by ad-hoc-designed galvanized steel framework.


Tags