Forest House thumbnail 8
Forest House thumbnail 5
Forest House thumbnail 6

Works #169

Forest HouseRealized

MANIERA ARCHITECTS & ASSOCIATES

MANIERA ARCHITECTS & ASSOCIATES

Forest House thumbnail 1
Forest House thumbnail 2
Forest House thumbnail 3
Forest House thumbnail 4
Forest House thumbnail 5
Forest House thumbnail 6
Forest House thumbnail 7
Forest House thumbnail 8
Forest House thumbnail 9
Forest House thumbnail 10
Forest House thumbnail 11
MANIERA ARCHITECTS & ASSOCIATES

MANIERA ARCHITECTS & ASSOCIATES

Location Ashiya City, Hyogo, Japan
Categories Architectural Design  >  Houses/Villas

Description Original Language (Japanese)

The site is an environment where trees in Okuike, which is a lush green area on the hillside of Rokko, grows thick, and we plan to inherit the existing tree belt as much as possible.

The plan was to cut a rectangular plane in the east-west direction and shift it so that you can feel the trees, wind, and water in any room. The resulting space becomes a garden or a basin, and is a space that creates a lingering finish in the surrounding greenery.

The façade is made of materials such as larch, Aji stone, and cedar makeup RC so that it blends in with the natural scenery. When you pass through the gate at the end of the road, which is reminiscent of entering the forest, trees spread out in the background of the RC wall with an ice top whose height is suppressed to 1500, and you can hear the chirping of birds and the sound of water. come. When the front door is opened, the light reflected from the water surface is swaying through the glass on the ceiling.

The first floor is a private space consisting of a study and two guest rooms, and a space on the veranda of bamboo and sleepers overhanging toward the forest was created as an opportunity to create a connection with the outside. The corridor induces an awareness of the outside, contrasts the greenery of the site with the architecture, and establishes a relationship with the site.

While feeling the fluctuation of water on the left and right of the corridor, when you go up to the second floor, the wall of Suwa Tetsuhiraishi appears in front. When entering the LDK, the sloping ceiling made of hemlock guides the line of sight to the lower side, and the leaves of the trees seen from the opening make it feel like floating in the forest. By suppressing the ceiling height of the hall, which is the starting point of the flow line, and making the ceiling heights of the other rooms along the slope, it creates depth in the architecture, enhances the quality of the space, and feels spacious. I tried to make it.

In order to make the best use of this site, stones were placed in places where it was difficult to walk due to the large height difference, which made it easier to move around. In the margin of the backyard, you can see various expressions of architecture and nature by providing a walking path using the gaps between the trees. You can spend time standing in the woods, walking through the trees, stopping and sitting on stumps. Over time, as the seasons change, the architecture will blend into the site and become more attractive. We hope that greenery, wind, stones, water, and light will stimulate the five senses, give peace to the inhabitants, and create a lovely architecture that will become more attached to you as the days go by.


Tags