Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 10 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 9 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 6 João Guimarães

Works #904

Four Seasons Ritz Hotel - refurbishmentRealized

OPENBOOK Architecture

OPENBOOK Architecture

Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 1 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 2 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 3 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 4 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 5 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 6 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 7 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 8 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 9 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 10 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 11 João Guimarães
Four Seasons Ritz Hotel - refurbishment thumbnail 12 João Guimarães
OPENBOOK Architecture

OPENBOOK Architecture

Location Lisboa, Portugal
Year 2021
Categories Architectural Design  >  Hotels

Description

The architectural project for the Ritz terrace and galleries comprise the refurbishment of the Hotel terrace, including the new swimming pool and bar, the refurbishment and requalification of the Ritz galleries into offices, and the parking garage. The project was based on the existing architectural design, respecting and maintaining the identity of a building classified as a Public Interest Monument.

In the terrace area, where the new swimming pool and bar are located, the aim was to create a "city resort" atmosphere. Taking advantage of the connection to the green area of the Parque Eduardo VII, located nearby, the spatial concept enhances the views of the Park and the connection with nature, transporting those who inhabit it outside the city's urban environment.
The organic outline of the new swimming pool and the surrounding areas is inspired by the initial plans of the Hotel, where an organic flow stood out, marking the design.
Still on the terraces, at the water mirror area, the main intention was to organise the place and create the notion of a square. The pergola creates a visual limit as a sense of a living area and defines the space as a whole.

The Ritz galleries' facade refurbishment is faithful to its original identity and guarantees a straight connection with its past. The intervention confers modernity and elegance to the volume, both inside and outside, adapting it to its new use for offices.


Tags