Waterside house thumbnail 6 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 8 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 11 ©Photo: Yohei Sasakura

Works #151

Waterside houseRealized

Hiraoka Architects

Hiraoka Architects

Waterside house thumbnail 1 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 2 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 3 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 4 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 5 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 6 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 7 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 8 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 9 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 10 ©Photo: Yohei Sasakura
Waterside house thumbnail 11 ©Photo: Yohei Sasakura
Hiraoka Architects

Hiraoka Architects

Location Suita City, Osaka, Japan
Year 2018
Categories Architectural Design  >  Houses/Villas

Description Original Language (Japanese)

A healing resort in the city

It is a renovation of a wooden house built in a quiet residential area. The owner and his wife were interested in the house we were previously involved in (resort life renovation, published in A-collection No. 20), and were looking for emotions from the material composition and healing from the basin.
We have made some ingenuity to transform it into a resort space. Manufactured two 50-square deep joint tiles to connect the inside and outside. The tiled fence that surrounds the garden connects to the walls of the room with the same texture. Because it is a wooden house, the level difference between the ground and the inner floor of the garden is large, and if you make a basin normally, you will not be able to see the water surface from the perspective of sitting. The terrace surface was raised to the level of 1FL, and the water surface was set close to that level to enhance the hydrophilicity. By extending the eaves and narrowing the view from the inside, the reality of the proximity of the adjacent building has been eliminated. The eaves are also effective in blocking direct sunlight and expanding the eaves to connect the inside and outside more smoothly. The chandelier in the dining room has been relocated to the landing of the staircase that can be seen from the dining room. It shines like a light that you couldn't feel in a dining room with a lot of outside light. From the staircase, you can see the basin through the chandelier. If you go up to the second floor, you will find a corner with antique furniture that gives you the atmosphere of your old life.
The effect of the proximity of the basin is great, and the light from the water surface enters the room as indirect light during many hours of the day, coloring the atrium ceiling of the dining room. The two waterside terraces can be relaxed as an outside dining room where you can have a barbecue and as an outside living room where you can enjoy a drink at night. By looking at the surface of the water, I received the words, "I forget the time ...". It seems that a home party is being held where a wife who is good at cooking wields her skills, making use of this space inside and outside where there are plenty of places to live. It has become a luxurious healing house where guests can feel the extraordinary life of a hotel as a daily life.


Tags