Villagarcía House thumbnail 7 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 18 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 8 Héctor Santos Diez

Works #517

Villagarcía HouseRealized

Nan arquitectos

Nan arquitectos

Villagarcía House thumbnail 1 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 2 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 3 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 4 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 5 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 6 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 7 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 8 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 9 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 10 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 11 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 12 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 13 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 14 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 15 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 16 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 17 Héctor Santos Diez
Villagarcía House thumbnail 18 Héctor Santos Diez
Nan arquitectos

Nan arquitectos

Location Pontevedra, Spain
Year 2013
Categories Architectural Design  >  Houses/Villas

Description Original Language (Spanish)

"I want a modern house to rent that is cheap."

In the first meeting with the developer, the required housing idea was clear. However, a modern house for rent is still a vague description when it comes to developing a program, much less a project.

The aim was to create a low-budget home that could satisfy the demands of an ephemeral user. For this, simplicity was chosen: of forms, of circulations, of distribution, of use, of construction. The complicator was disconnected and the project emerged. In an area of nondescript constructions, a parallelepiped appeared that arises from the lowest elevation of the farm to try to go unnoticed and to be able to establish a fluid interior exterior relationship. The house is opened to the south and to the views and a discreet character is given to the entrance facade to the house.

The house is resolved with an exposed concrete slab that flies over the south façade to protect the window from the summer sunlight. The energy rating of the project is an A.
The object arises from a specific housing program for a single inhabitant. The developer emphasizes that he wants an open space.
The fundamental concept of this work is based on giving continuity to the space from the inside to the outside and vice versa. Try that both the interior of the house and the exterior are part of the intimate space of the inhabitant. It is intended to achieve through a large window that completely covers one of the facades, closing the rest of the facades most exposed to the neighborhood, providing a total seclusion to its inhabitant.

Inside there is no closed space, only the toilet area that is located inside a service tablet, which incorporates a kitchen and cabinets at the same time.
The volume tries to look for pure forms, without fanfare, without recesses or projections, or opposing volumes. Only the cantilevers generate the gradual transitions from public to private.

We consider that in such a small area this simplicity accompanies the relaxation and calm that a home should transmit. Without ornamentation and without more pretensions than to communicate with the immediate surroundings naked and naturally.
By definition modern is "what belongs to the time of which it speaks." Our time demands simplicity, austerity, efficiency and architectural quality.


Tags